9 Mart 2013 Cumartesi

mühendis olmak

babam yüzünden. bir sabah beni uyandırdı ve "mühendis olacaksın sen" dedi. ben ne istiyordum. hukuk istiyordum. sen avukat falan olamazsın, savunamazsın sen hiçbir şeyi, sinirlenirsin kavga edersin dedi. hakim olurum dedim, elindeki tokmağı mübaşirin kafasına fırlatırsın. olsan olsan ramazan davulcusu olursun sen dedi.

bir sürü meslek söyledim. hepsini böyle saçma sapan şeylerle eledi. bak bunlar daha lisede oluyor. lise 1'in yazı. tm seçmek istiyorum. aç kalırsın kız vermezler diyor. paran olmaz diyor. ortalık işletmeci kaynıyor iş bulamazsın diyor. hepsini siktir ettim de, kız vermezler kısmına çok takmıştım. o an deli gibi kız istiyordum çünkü, ergeniz olum.

tamam dedim amına koyim. bankacı olcam. "her önüne geleni müdür mü yapacaklar zannediyorsun." istatistik okucam. "istatistiklere inananlar aptaldır." genetik okucam. "annenle benim 30 yaşında saçımız beyazladı. senin de beyazlayacak. siktir et". memur olcam ben. "sefer taşı bile taşıyamazsın dökersin ortalık yere". futbolcu olcam. "bir gün gelir hayvanın biri bacağını kırar aç kalırsın."

mühendis olcam diyene kadar her boka bir şey buldu. ama inat değil mi amına koyim, mühendis olcam demedim ben de. bu sefer o başladı. bütün mühendislikleri saydı, bi makinayı saymadı. inşaat mühendisi olmamı istiyordu. ulan dedim, madem sen benim istediklerimi oldurtmuyorsun, ben de gider senin saymadığın bir mühendislik tutarım dedim.

gittim makinayı tuttum amına koyim. trip yapıyor, oğlum onu olma bak şunu ol diyor. yok yaa dedim, sen o kadar eledin ben de senin istemediğini olcam dedim. tercihlerde babama inat sırf makina yazıyorum amına koyim. babamın surat 5 karış. yapma oğlum diyor, endüstri yaz, inşaat yaz diyor. onu yazma diyor. ben de işi inada bindirdim işte.

sonradan öğreniyorum ki meğer bizim peder benjamin linus'mış. abimi aynı yöntemlerle mimar yaptı. beni de kendi fikrimmiş gibi düşündürterek makinaya soktu. staj yapacağım yerleri bile 3 sene öncesinden ayarlamış. ben okul tınaztepe'de zannediyorum, o bornova'daki binadaki çalışmayan florasanı bile biliyor. testere final müziği eşliğinde anladım bana yaptıklarını. amacı da aile şirketi kurmakmış. insan oğluna bunu yapar mı lan. bari beni mimarlığa, abimi makinaya yollasaydın. ben her zaman daha hayırlı bi çocuk olmuştum. içkim, sigaram bile yok. eve de hep vakitlicem gelirim. ne istedin benden, nasıl bi işkence bu.

"tm seçersen aç kalırsın kız vermezler" deyip beni makinaya soktu. hayatımdan kız kavramı silindi lan. kız deyince aklıma sadece sinirlenmek geliyor.

her dönem liselileri bölüme getirip, işte böyle okul, makina mühendisliği şöyledir falan diye getirip rehberlik yapıyorlar. ben de cafe'nin önünde çıkarıyorum kemerimi, çıkıyorum masanın üstüne, sağı solu kamçılıyorum. deli numarası yapıyorum. sonra çocuklar kaçıyor. buraya giren böyle oluyo demek deyip tercih etmiyolar.

kendimi deprem sonrası enkazdan yaralı insan çıkaran kurtarma ekipleri kadar mutlu hissediyorum. bir sürü hayat kurtardım. bana dua edin lan topikler. şimdi bankacıysanız, istatistikteyseniz, hakim olduysanız, karı kız olan yerlerdeyseniz, seks yapabiliyorsanız, bu masanın üstüne çıkıp kemeriyle şovlar yapan deli sayesinde. beni unutmayın.

yazan: jun misugi