12 Haziran 2013 Çarşamba

gençliğin elinden alınan özgürlükler

1. haber alma özgürlüğü (akp medya karartma döneminde oldu)
2. 18 yaşın üstündeki gençler için internetten porno izleyebilme özgürlüğü (bir tib eseridir)
3. sevgilinle kamuya açık yerde -baskıya uğrama tehditi altında olmadan- el ele gezebilme veya öpüşebilme özgürlüğü (önceleri taşralı otobüs şöförleri tarafından uygulamadayken ankara metrosu olaya el atıp resmi bir kimlik kazandırdı)
4. güzel bir bahar gününde dükkanının önüne masa koymuş bir kafede bira yudumlayabilme özgürlüğü (son yasa)
5. 18 yaşından büyük 24 yaşından küçük gençlerin bir takım alkol satılan konser-festivallere giriş özgürlüğü engellendi (bkz: alkollü partilerde 24 yaş sınırı)
6. fişlenmeden ertesi gün hapı alabilme özgürlüğü (bkz: ertesi gün hapı kullananların fişlenmesi)
7. hükümet kanadından baskı görmeden seküler hayat tarzlarını devam ettirebilme özgürlüğü - başbakan'ın bizzat telefonla santral istanbul'u arayıp "öheamuğa goyağım eyübsultanda bira mı satılır?!" diyerek festival dizaynına son dakikada müdahele edebilecek güce ulaştığını sinyallemesi ileriye yönelik özgürlük kısıtlamaları konusunda önemli bir sinyal.
8. "işsiz güçsüz bir politikacının taaruza geçmesi tehditi olmadan sevdikleri bir diziyi izleyebilme özgürlüğü" (bkz: behzat ç.) (bkz: muhteşem yüzyıl)

bunlar direkt olarak alınan özgürlükler; bir de başlatılmış bu özgürlük taaruzu ve seküler hayat biçimine yönelik cihadın gelecekteki haline yönelik güçlü sinyaller veren bir takım noktalar var:

a. "içeceğseniz evinizde içiğ hamuğa koyiim" gibi seküler hayat tarzını benimsemiş insanların kamusal alandan izolasyonunu sinyalleyen bir cümlenin devletin en yüksek mertebelerinden birinde bulunan birinin ağzından çıkması var oluş kaygısını tetiklemiş olabilir.

b. hükümetin anti-seküler cihadından güç alan sikimtrak milli eğitim müdürlüklerinin "o baloya dekolteli gidilmesin" tarzında hazırladığı resmi yazışmalar

c. askıda olan zina'nın suç olması ve kürtajın yasaklanması gibi potansiyel uygulamalar ise bir kesime yönelik cihad hareketinin sembolleşmiş yaptırımları.

d. sünni müslüman olmayan herkese hükümet kanadından gelen -düşmanlığa varan- beyanatlar: ateistler, alevilere yönelik akp'li politikacılardan gelen beyanatlar. akp'nin vietnam'ı (bkz: suriye) sonrası partide artan mezhepçi refleksler ve insanları sünni ortodoksiye çekme yönündeki devlet mobilizasyonu

e. üç çocuk vb. gibi beyanatlar ve "sen doğur devlet bakar" gibi söylemlerle kadının amı üzerinde tahakküm kurmaya çalışan bir milli görüş hareketinin varlığı ve bunun kadınlara erken emeklilik gibi iş gücü politikalarıyla desteklenmesi (kadının iş gücüne katılımın oranı bakımından oecd'de son sıralarda bulunan bir ülkede)

f. alkol problemi var olmamasına rağmen dünya üzerinde hiç bir ülkede olmayan ağırlıkta draconian bir içki düzenleme pakedinin geçirilmesi. (bazı ülkelerde bir kısmı var, ama hepsi bir ülkede yok) (bkz: #34487721)

g. siyasi erkin giderek merkezde toplanması sonucu bir takım politikaların sonuçlarıyla direkt olarak yüzleşen insanların bu konuda yapabilecek bir şeylerinin bırakılmaması - gezi parkı bunun sembolü

h. 1970'lerdeki dsme referans vererek homoseksüelliğin bilimsel olarak hastalık olduğu gibi bir yalanı resmi devlet söylemi yapabilecek kadar büyük bir şuursuzluğun normalizasyonu.

ve en önemlisi:

--> çoğunluğun meşruiyetini sağlamış bir hükümetin katılımcı ve liberal demokrasiye geçmemekteki ısrarı, (seçim barajını bile düşürmüyorlar parti programlarında olmasına rağmen, chp'nin getirdiği barajın düşürülmesi yönündeki teklifi reddettiler) güçler dengesini tamamen yok ederek (ve bunu 12 eylülcülerle hesaplaşacağız şeklinde bir yalan sayesinde yaparak) oklokrasi ile otokrasi arası bir yönetim biçimine geçmesi, ve bunu başkanlık sistemi gibi teyib'i putinleştirecek bir düzen ile perçinlemek istemesi. bu, tasavvur edilebilecek veya edilemeyecek her türlü bireysel özgürlüğü direkt olarak tehdit eden bir şey.

bonus: rejimler ve özgürlükler konusundaki en saygın think tank'lerden biri olan freedom house'un türkiye'nin notunu 2013 yılının şubatında free'den partly free'ye düşürdüğünü biliyor muyduk?
http://www.freedomhouse.org/sites/default/files/FIW%202013%20Booklet.pdf


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder