31 Aralık 2012 Pazartesi

ilkokulda resim dersinde çizilen ev

her ne kadar küçük gibi görünse de aslında dubleks olan evlerdir bunlar. kapısı ile pencerelerinin konumuna bakıldığında bunu rahatlıkla anlamak mümkündür. müstakil, bahçe içinde bir evdir ve ana yola bağlanan toprak bir patikası vardır. ön tarafında iki penceresi ve muhtemelen arka tarafında da simetrik iki penceresi vardır. kapısı genellikle çift kanatlı olmasına karşın tek kanatlı da olabilir. 2+1 olması muhtemeldir ancak ev o kadar dardır ki 2+1 dublex bu evlerin kullanım alanları 55 metre kareyi geçmez ve yine olasıdır ki evin tuvaleti falan bahçededir.

ilk bakışta göze hoş gelen bir yapısı, tüten bir bacası, geniş pencereleri olsa da, günün her saati ışık alıyor gibi dursa da, bahçesiyle, çitleriyle, bahçesinde oynayan çocuklarla (ki iki kişidir genelde) huzurlu bir ortam sunsa da evin darlığı sıkıntı verici boyuttadır. perspektif algısı yeni gelişen ilkokul çocuğunun bu algıyı kullanmak için yanıp tutuşması iyi bir şeydir ancak 1,5 metre genişliğinde bir evin kimseye bir faydası olmaz. o kapısında oynayan iki çocuğu eve soksan sığmaz.

işte eğitim sistemimizin sıkıntısı bu! çocuklara düşünmeyi değil… yok yok dur küfretme hemen alakası yok, bildiğin çocuk mallığının eseri lan bu. tamam eğitim sistemi illaki boktan ama bu evin sorumluluğunu da ona yüklemeyelim. haaa ama bu ev türk kurnazlığının bir yansıması. bu evi çizen 100 çocuktan 95’inin aklından ileride bu evi yıktırıp yerine daha iyisini yaptırma düşüncesi geçiyor. onun için evin önüne kocaman bir bahçe koyuyor. bak bir tane çocuk göremezsin apartman dairesi çizen ya da evin önüne bahçe kondurmayan, niye? hepsi ali ağaoğlu çünkü, nedeni bu.

not: yaz kış dumanı tüter


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder